Tilbage til temalisten

Grænselandet og dit lokalområde

Bliv klogere på det dansk-tyske grænseland ved at gå på opdagelse i dit lokalområde.

Grænselandet i bogreolen.

Grænselandet i bogreolen.

Foto: Grænseforeningen

  • Det dansk-tyske grænseland hjemme hos dig selv
    I februar 2020 indviede transportminister Benny Engelbrecht (S) (tv.), Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V) (i midten) og Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af Københavns Borgerrepræsentation,  en mindeplade for Genforeningen på Tøndergade på Vesterbro, København.

    I februar 2020 indviede transportminister Benny Engelbrecht (S) (tv.), Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V) (i midten) og Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af Københavns Borgerrepræsentation, en mindeplade for Genforeningen på Tøndergade på Vesterbro, København.

    Foto: Grænseforeningen

    Grænselandet er området rundt om den dansk-tysk grænse. Men man kan også få øje på det mange andre steder. Det er et område, som har spillet en vigtig rolle i hele Danmarks historie. Derfor kan man finde henvisninger til grænselandet rundt om i hele landet. F.eks. i form af gadenavne og mindesmærker. I mange familier er der en fortælling, hvor grænselandet spiller en rolle. En slægtning, der måtte gå i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig. En pige i huset, der kom fra Sønderjylland. Og hvis ikke andet en onkel, der altid kan en anekdote fra sidst han var nede at handle hos Fleggaard.

    Download opgaven her.

  • Din lokale genforeningssten – den nationale mindekultur

    I 1920 og årene efter blev der rejst op imod 600 genforeningssten, der i dag kan ses i hele landet lige fra Horne i Nordjylland til Allinge-Sandvig og fra Hjørring til Nykøbing Falster. Anledningen var danskernes glæde og taknemmelighed over, at Sønderjylland var blevet en del af Danmark.

    Genforeningsstenene er typisk ubehandlede marksten med inskriptioner, men derudover varierer de meget. Antallet i forskellige områder i landet, tidspunkterne for rejsningen og inskriptionerne afhænger af, hvem der lokalt tog initiativ, og hvordan de gik til værks.

    I denne opgave handler det om at blive klogere på en eller flere af de genforeningssten, der findes i dit lokalområde.

    Download opgaven her.