Tilbage til temalisten

Erindringen om krigen

Krigserindringers udtryk

Formål:
I denne opgave vil der være fokus på, hvordan krigserindringer kommer til udtryk og bliver gengivet på billeder, i film og i form af mindesmærker.

Forudsætninger:
Inden du løser opgaverne, skal du søge viden på nettet via links. Se materialelisten. Det er vigtigt du går ind i kilderne. Her vil du finde flere relevante links.

For at besvare Opgave C skal du se filmen Intet nyt fra Vestfronten.

A: Studer kilderne omkring krigsveteranen Harry Patch og læs om 1. Verdenskrig i de medfølgende links.

 • Hvem var Harry Patch? Redegør kort for hans personlige historie.
  Engelsk Wikipedia om Harry Patch.
 • Hvordan bruger bandet Radiohead beretningen om Harry Patch, og med hvilke formål?
 • Bandet Radiohead med nummeret In memory of Harry Patch. Sang og video blev udgivet i forbindelse med den engelske Første Verdensskrigsveteran Harry Patchs død i 2009.
 • Diskuter den måde Harry Patchs historie bliver brugt på.
 • Interview med Harry Patch.

 

B:  I denne opgave skal du inddrage fotografier fra 1. Verdenskrig og bruge dem som oplæg til at skrive om en dag i en sønderjysk soldats liv, i den tyske hær under 1. Verdenskrig.

Kravene til opgaven er:
– at din fortælling skal være realistisk og inddrage rigtige oplysninger om tid og sted. Brug bl.a. links fra Materialer.
– at din hovedperson udstyres med biografiske oplysninger som gør den troværdig (alder, navn, personlige historie og lignende).
– at din fortælling bruger 3 billeder aktivt i fortællingen.

Din færdige fortælling skal præsenteres for klassen, enten ved en oplæsning med brug af de 3 billeder i form af en IT- præsentation (gerne flere du selv har fundet på hjemmesiden m.m.), eller på en blog.
 

Billederne i galleriet er officielle tyske fotografier fra krigen. Hvad betyder det for, hvordan vi ser på billederne?

Se på de billeder, du har brugt til din fortælling - hvad har hensigten med billederne været? Hvordan adskilte virkeligheden for personerne på billederne sig mon fra det, der vises på billederne?

 

C:  Se filmen Intet nyt fra Vestfronten og læs om 1. Verdenskrig i de medfølgende links.

 • Redegør for filmens handling og hovedpersoner i et kort resumé.
 • Inddrag historikernes beskrivelse af den 1. Verdenskrig i din analyse af filmen. Når du gør det skal du forholde dig til om der er forskelle mellem filmen og den rigtige historieskrivning.
 • Diskuter forskellene mellem filmen og virkeligheden. Hvilke grunde kan der være til, at instruktøren/forfatteren har valgt at afvige og med hvilke formål?
 • Om Intet nyt fra Vestfronten.

Om sønderjyderne og mindekulturen omkring krigene:
1.Verdenskrig og de sønderjyske krigsdeltagere, om erindring

Der er flere gode indlæg om emnet på YouTube af dokumentarisk karakter, hvor erindring i form af mindesmærker, billeder og film er i fokus.